ANADİLDE İLETİŞİM- DİKSİYON

Çankırı'nın Çerkeş ilçesinde, Zehra Çal öğretmen eşliğinde ilkokul ve ortaokul düzeyinde ana dilde iletişim ve diksiyon dersleri verilmeye başlandı.

Çerkeş Halk Eğitim Merkezi'nde verilen dersler, öğrencilerin ana dillerini doğru ve etkili bir şekilde kullanma becerilerini geliştirmeyi ve diksiyonlarını düzeltmeyi amaçlıyor.

Ders hakkında konuşan Zehra Çal, ana dilde iletişim ve diksiyon derslerinin öğrencilerin dil becerilerini geliştirmede çok önemli bir rol oynadığını söyledi.

Çal, "Ana dil, iletişimimizin temelini oluşturur. Ana dilimizi doğru ve etkili bir şekilde kullanabildiğimiz takdirde, hem kendimizi daha iyi ifade edebiliyoruz hem de başkalarıyla daha iyi iletişim kurabiliyoruz. Diksiyon ise, konuşmamızın anlaşılır ve etkili olmasını sağlayan bir beceridir. Bu nedenle, ana dilde iletişim ve diksiyon derslerinin öğrencilerin gelişimine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum." dedi.

Derslere katılan öğrenciler ise, dersin çok faydalı olduğunu belirterek, ana dillerini ve diksiyonlarını geliştirmeye başladıklarını dile getirdiler.

Öğrenciler, "Ana dil derslerimiz sayesinde ana dilimizi daha iyi anlıyoruz. Doğru ve etkili bir şekilde kullanmayı öğreniyoruz. Diksiyon derslerimiz sayesinde daha anlaşılır ve etkili bir şekilde konuşuyoruz. Bu dersler sayesinde kendimize daha fazla güveniyoruz." ifadelerini kullandılar.

Çerkeş Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ayşe Ceyhan, ana dilde iletişim ve diksiyon derslerinin öğrencilerin gelişimine önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.

Ceyhan, "Ana dilde iletişim ve diksiyon, öğrencilerin hem akademik hem de sosyal gelişimlerinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle, halk eğitim merkezimizde ana dilde iletişim ve diksiyon derslerini vermeye başladık. Öğrencilerimizin bu derslerden çok faydalanacağını düşünüyorum." dedi.

Derslerin içeriği

Ana dilde iletişim dersleri kapsamında öğrenciler, çeşitli etkinlikler yaparak ana dillerini doğru ve etkili bir şekilde kullanma becerilerini geliştiriyorlar. Bu etkinlikler arasında, okuma, yazma, konuşma, dinleme, dilbilgisi ve kelime bilgisi çalışmaları yer alıyor.

Diksiyon dersleri kapsamında öğrenciler, seslerini doğru ve etkili bir şekilde kullanmayı öğreniyorlar. Bu derslerde, öğrencilerin seslerinin tonlama, vurgu, telaffuz ve ses kalitesi gibi unsurları üzerinde çalışılıyor.

Derslerin hedefleri

Ana dilde iletişim ve diksiyon derslerinin hedefleri arasında şunlar yer alıyor:

• Öğrencilerin ana dillerini doğru ve etkili bir şekilde kullanabilmelerini sağlamak
  • Öğrencilerin dil becerilerini geliştirmek
  • Öğrencilerin kendilerini daha iyi ifade edebilmelerini sağlamak
  • Öğrencilerin akademik başarılarını artırmak
  • Öğrencilerin sosyalleşmelerini sağlamak

Derslere katılım

Ana dilde iletişim ve diksiyon dersleri, Çerkeş Halk Eğitim Merkezi'nde ücretsiz olarak veriliyor. Derslere, ilkokul ve ortaokul düzeyinde eğitim gören tüm öğrenciler katılabiliyor.

Kurum Müdürü Ayşe Ceyhan'ın açıklaması

Kurum Müdürü Ayşe Ceyhan, ana dilde iletişim ve diksiyon dersinin önemine vurgu yaparak, "Ana dil, iletişimimizin temelini oluşturur. Ana dilimizi doğru ve etkili bir şekilde kullanabildiğimiz takdirde, hem kendimizi daha iyi ifade edebiliyoruz hem de başkalarıyla daha iyi iletişim kurabiliyoruz. Diksiyon ise, konuşmamızın anlaşılır ve etkili olmasını sağlayan bir beceridir. Bu nedenle, ana dilde iletişim ve diksiyon dersinin öğrencilerin gelişimine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum." dedi.

Ceyhan, dersin öğrencilere sağladığı faydalar hakkında da şu bilgileri verdi:

"Derslerimiz kapsamında öğrenciler, çeşitli etkinlikler yaparak ana dillerini ve diksiyonlarını geliştirmeye çalışıyorlar. Bu etkinlikler arasında okuma, yazma, konuşma, dinleme, dilbilgisi ve kelime bilgisi çalışmaları yer alıyor. Öğrencilerimiz bu dersler sayesinde ana dillerini daha iyi anlıyorlar, doğru ve etkili bir şekilde kullanmayı öğreniyorlar. Diksiyonlarını düzeltiyorlar. Kendilerini daha iyi ifade edebiliyorlar. Akademik başarılarını artırıyorlar. Sosyalleşiyorlar."

22.01.2024 111